Pomerániai törpespitzSúly:
1,36 - 3,18 kg

Magasság:
17,78 - 30,48 cm)

Jellemzők:
* Kicsi és puha
* Imádnivaló és figyelemfelkeltő
* Okos és igényli a tanítást
* Akaratos és keményfejű


Ideális gazdák lehetnek például:
* Egyedülállók
* Idősek
* Lakásban élők
* Lusták
* Hírességek


Milyen velük lakni?

A pomerániaiak kis testben élő nagy kutyák. Egyszerre életvidám, barátságos és játékos, ugyanakkor erősen védik a területüket. Nagyon ragaszkodnak a gazdáikhoz, ami olyan fokú védelmező ösztönhöz vezethet, hogy ellenségessé válnak az idegenekkel. Ez nem csak hűséges, igaz társat eredményez, hanem remek házőrző lehet belőle, hisz igaz, hogy a pomerániaiak kistermetű kutyák, de ugatással hamar jelzik egy idegen közeledését.

Ezen védelmező ösztön ellenére azonban nem válnak túl ragaszkodóvá és személyfüggővé. Amennyiben megfelelően mutatják be egymásnak, a család egész tagjával jól kijöhetnek, beleértve más háziállatokat is.

Intelligens, mozgékony, kíváncsi és imádni valóan független. Ugyanakkor igényli a figyelmet és a rendszeres játékot, melyet sokszor hátsó lábain állva, vidáman ugatva köszön meg.Néhány fontos dolog, amit érdemes tudni:

A pomerániaiak makacsak és akaratosak lehetnek, könnyen felülkerekedve egy gyengekezű gazdán. Egy határozott, ugyanakkor barátságos kéz szükséges napról napra, főleg, mikor ugatásra kerül a sor. Ez a fajta ugyanis imád ugatni, olykor önös érdekből. Már fiatal korban meg kell – és meg is lehet – tanítani, a kevés hangoskodásra.

Mindig tartsa pórázon! Más büszke, alacsony fajtákhoz hasonlóan ők sincsenek tisztában a méreteikkel. Gyakran „megtámad” nálánál nagyobb kutyákat, ezért szüksége van arra, hogy biztonságban, közel tartsuk magunkhoz.

Főként tavasszal és ősszel hullajtják a szőrüket, ilyenkor naponta érdemes fésülni a csomósodás elkerülése érdekében. Rendszeresen ellenőrizze a füleit és érdemes a fogait is figyelni, - hajlamos ugyanis a fogkövesedésre. Boldogak kis lakásban is, amennyiben rendszeresen át vannak mozgatva és szánnak időt a velük való játékra

Egy egészséges pomerániai akár 15 évig is élhet. Gyakori betegségei között szemprobléma, térdficam, foghullás és kopaszodás szerepel.Pomerániai történelem

A spitz család leszármazottja - pontosabban a Lapföldi és Izlandi szánhúzó kutyáké - eredetileg nagytestű pásztorkutya. Az évtizedek alatt egyre kisebbnek tenyésztették, mígnem Marie Antoinette, Mozart and Viktória királynő kis kedvencévé vált. Viktória királynő tette világszerte híressé a fajtát. Az 1800-as évek második felében robbantak be az Egyesült Álamokba, míg 1911-ben megrendezésre került az első „American Pomeranian Club” kiállítás. Azóta is jó természetükkel és kis termetüket Amerika egyik legkedveltebb fajtája.Hogyan néz ki egy igazi pomerániai?

A pomerániai egyenes, büszke tartású. Tömör, erős és szőrös, meglehetősen lekerekített pofával, pici orral és fülekkel, Amennyiben nem vágják kiállítási formára, gyakran rókás tekintetű. Sötét, mélyen ülő szeme van, összességében értelmes és életrevaló tekintete. Aljszőrzete sűrű és puha, fedő szőre keményebb, ugyanakkor szintén sűrű. Bozontos farka a spitzekre jellemzően visszakunkorodik a hátára. Szőre szinten minden színben előfordulhat, legjellemzőbb a zsemleszínű (orange), a bézs (off-white), a barna és a fekete.

Forrás: Dogster